top of page
Search
  • Writer's pictureCsilla Fejes

Teljes kiörlésü sokmagvas bagel

Néhány évvel ezelőtt Peti egyik szülinapján zsidó napot tartottunk: elmentünk a Dohány utcai zsinagógába, körbejártuk a múzeumokat, kiállításokat, flódniztunk a Fröchlich cukrászdában és ebédeltünk az akkor még üzemelő Dafke Deli bárban az Örkény színházzal majdnem szemben. Én ott találkoztam először a bagellel, amit akkor füstölt lazaccal és valami különleges szósszal ettem, és máig emlékezetes élmény maradt. Meg az a nap is, úgy overall <3


Azóta sokszor eszembe jutott a bagel, meg hogy kellene csinálni, de talán egyszer vettem rá magam és akkor még fehér lisztből készült, szóval nem tegnap volt már az sem. Aztán úgy esett, hogy a napokban elfogyott a (bolti) kenyerem, boltba nem volt kedvem menni az ünnepek őrületében, úgyhogy nekiálltam bagel receptet keresni, és jaaaaaaj, milyet találtam :) Finom, tartós, magos, és ebből a receptből 10 bagel is elkészülhet, darabonként kb. 30 g szénhidráttal. Mert hogy nincsenek véletlenek, ugye... :)

Szóval a hozzávalók:


1 csomag instant élesztő

1 teáskanál negyedannyi

2 teáskanál só

35 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg fehér liszt

1 1/2 csésze meleg víz

1 tojás a bagelek megkenéséhez

1/2 csésze kukoricadara (opcionális) a bagelek aljára

1 fazék forrásban lévő víz

2 teáskanál szódabikarbóna


Igazából pofon egyszerű az egész: A kézmeleg vízben elkeverjük az élesztőt, és hagyjuk kicsit éledni, míg enyhén habzani nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a liszteket és a sót, és 1-1,5 órát kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán 10 részre osztjuk, kis gömböket formázunk belőlük és a közepükre csinálunk egy ujjnyi lukat - és 10-15 percig hagyjuk őket kelni. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 210 fokra, a tepsinket (lehet kettő kell majd) kibéleljük sütőpapírral és megszórjuk kukoricadarával (ez teszi majd ropogossá a bagelek alját), és felteszünk egy nagy lábasban fizet forrni. Mire megkelnek a bagelek, a víz is felforr és a sütő is felmelegszik. Ekkor a forró vízbe szórjuk a szódabikarbónát, várunk néhány másodpercet (na hajoljunk fölé), majd 2-3 bagelt belehelyezünk a forró vízbe, és mindkét oldalán másfél-másfél percig főzzük őket (szépen meg fognak dagadni). 3 perc után kivesszük a bageleket egy lukas szedőkanállal, és szebbik felükkel felfelé a kukoricadarás sütőpapírra helyezzük, majd így teszünk a többi fürdőzni vágyakozó duci bagellel is. A felvert tojással megkenjük a tetejüket, majd megszórjuk ízlés szerinti magkeverékkel (nálam sima és fekete szezám, lenmag, chia mag, bors, nagy szemű só és egy kis pirított hagyma keveréke került rájuk).


Ekkor a tepsiket betoljuk a sütőbe, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket, hogy ilyen szépek és mosolygósak legyenek:


485 views0 comments
bottom of page